fair safari stamp

De Grote Trek

De grote trek in de Serengeti

wildebeest-migration-cycle

Er zijn aanwijzingen dat meer dan een miljoen jaar geleden kuddes miljoenen gnoes, of gnoes, jaarlijks een grote trek maakten in de noordwestelijke regio van Tanzania. Ze doen nog steeds hetzelfde, en we kunnen getuige zijn van dit spectaculaire wonder! Sinds vader en zoon Grzimek in de jaren vijftig het patroon van de rennende gnu’s bestudeerden, hebben veel mensen de verbluffende ervaring gehad om ernaar te kijken. Wil jij er ook bij zijn? Wil je de grote trek zien, maar ben je aan het ronddwalen wanneer of waar je heen moet? African Wildcats Expeditions Ltd is het ultieme safaribedrijf met zeer ervaren professionele safarigidsen, die al bijna 25 jaar klanten van over de hele wereld begeleiden voor de beste geweldige migratie-tracking in Serengeti National Park. Wij zijn de sleutel om de deur te openen naar het mysterie van de Afrikaanse natuur in Tanzania. Lees meer over de Grote Migratie en begrijp waar de kuddes zich zullen bevinden tijdens de voortdurende cyclus met de klok mee het hele jaar door:

P1010087

Januari is het begin van de tijd van overvloed op de eindeloze vlaktes in het zuidoosten van de Serengeti. De kuddes komen hier rond nieuwjaar vanuit het noorden aan. Deze maand zwermen de grote kuddes gnoes, zebra’s en gazellen over de kortgrasvlaktes Ang’ata Kiti en Ang’ata Sale in het Ngorongoro Conservation Area. Dankzij de korte regenbuien van december groeit er weer vers gras. De zebra’s hebben de gnoes gevolgd tijdens een groot deel van hun grote trek. Ze bevallen in dit gebied, de meeste zebrahoenders worden geboren in december en januari, na een draagtijd van 12 maanden.

Februari is de maand voor de geboorten van gnoes, het is het afkalfseizoen. Het gras op de vruchtbare vulkaangrond (“zwarte katoengrond”) van de zuidelijke vlaktes van de Serengeti heeft een hoog fosfaatgehalte en is het beste gras voor melkproductie. De moeders willen hier nu zijn om rijke melk te produceren voor hun kalveren, die heel snel na de geboorte bij de kudde moeten blijven. Roofdieren volgen dichtbij, maar ze zijn van grote afstand in het korte gras te zien. Omdat in het Afkalfseizoen van ongeveer 3 weken elke dag 8000 kalveren worden geboren, zullen er velen overleven. Nu beweegt de grote migratie zich richting de Ndutu Woodlands omdat er voldoende water is in Lake Masek en Lake Ndutu. De lange en zware regenval begint in maart met donkere wolken die uit het zuiden komen. De gnoes zwerven over de vlaktes, voornamelijk in westelijke richting. De kortgrasvlaktes van het Ndutu-gebied in het zuiden van het Serengeti-ecosysteem herbergen nu zo’n 1,3 miljoen gnoes, 800.000 zebra’s en vele gazellen.

April is een van de meest bestaande maanden om de kuddes te zien. De migratie zal plaatsvinden rond het bos van het Ndutu-meer en zich verspreiden naar de verborgen valleien rond Kusini-Moru- en Simba-kopjes. Dit zijn de beste plekken om veel leeuwen op de rotsen te zien, wachtend op gnoes op weg naar de Seronera-vallei in het midden van het park. De kopjes bieden goede jachtmogelijkheden en hebben gezonde grote kattenpopulaties. De meeste regen valt ‘s avonds. En als het overdag regent, is het een spectaculair uitzicht vanaf uw Landcruiser. Onze professionele chauffeurs zijn gespecialiseerd in offroad rijden en gewend aan de gladde grond. Als u een reis plant van februari tot april, wordt u beloond!

In mei is er nog genoeg gras, maar water wordt schaars. De vlaktes worden droger en het gras kan de zware begrazing niet meer bijbenen. De dieren vormen zuilen van honderdduizenden gnoes, over vele kilometers, op weg naar de bossen in de Seronera-vallei. De meesten van hen trekken naar de westelijke corridor, terwijl sommige kuddes rechtstreeks naar het Lobo-gebied in het noorden gaan. In augustus ontmoeten deze groepen elkaar bij de Mara-rivier. Dankzij het goede gras van de afgelopen maanden en de rijke melk kunnen de kalveren de kuddes volgen, rennen door de graslanden, savannes, bossen en rivieren. Mei-juni is de paartijd, dus het grootste deel van de geboorten vindt plaats in februari, na een draagtijd van 8 maanden.

In juni komt er een einde aan de regens en verlaten de kuddes de zwarte katoengrondvlaktes, richting het westen door de westelijke corridor, in de richting van het Victoriameer. Aan het einde van de maand beginnen de gnoes de rivieren Grumeti, Mbalageti en Kirawira over te steken, ondanks het risico om te verdrinken en opgeslokt te worden door de krokodillen. Deze grote beesten vieren hier elk jaar grote feesten, wanneer meer dan een miljoen gnoes naar het noorden gaan, gedreven door oude instincten. Gnu’s kunnen over een zeer lange afstand regen detecteren. Zebra’s profiteren van deze vaardigheden van de gnu’s en volgen ze op hun grote migratie.

P1010085

In juli, na deze rivierovergangen, trekken de overlevenden in oostelijke richting door het Grumeti Game Controlled Area ten noorden van de Serengeti. Maar ook een aanzienlijk deel van de kuddes trekt richting het Lobo-gebied in het westen van Serengeti Park. Deze tijd van het jaar zien we veel grote katten zoals leeuwen, luipaarden en cheeta’s in Serengeti National Park. Daarom wordt juli kattenseizoen genoemd. Wanneer de kuddes het noordwestelijke deel van de Serengeti bereiken, trekken ze naar het noorden, naar de Mara-rivier, die moet worden overgestoken …

In augustus zijn de rivierovergangen van de Mara-rivier tussen Serengeti en de Masai Mara in Kenia te zien. De gnoes offeren vele levens om de Masai Mara in Kenia, het meest noordelijke deel van het ecosysteem, te bereiken. Dit deel is nat, maar te klein en het gras is niet rijk genoeg. Maar het is een zeer welkome en noodzakelijke ontsnapping voor het droge seizoen. Zebra’s volgen de gnoes naar de Masai Mara, gazellen en andere herbivoren gaan terug naar het centrum van het park waar ze water uit de rivieren kunnen halen. De gnoes en zebra’s komen de Masai Mara aan de westkant binnen en trekken graasend naar de oostkant.

In oktober buigen ze naar het zuiden. In september is de grote trek het beste te volgen in de Masai Mara. In de Serengeti gaat het leven echter door en is er veel te zien! Vooral de gazellen van Grant en Thomson komen terug naar de bossen waar genoeg water en gras voor hen is. (voor de GNU’s is er niet genoeg). De grote katten zijn gemakkelijk te herkennen nu het gras kort en droog is en ze concentreren zich rond de resterende waterpoelen.In oktober buigen ze naar het zuiden.

In september is de grote trek het beste te volgen in de Masai Mara. In de Serengeti gaat het leven echter door en is er veel te zien! Vooral de gazellen van Grant en Thomson komen terug naar de bossen waar genoeg water en gras voor hen is. (voor de GNU’s is er niet genoeg). De grote katten zijn gemakkelijk te herkennen nu het gras kort en droog is en ze concentreren zich rond de resterende waterpoelen.

Dit is zelfs nog gemakkelijker in oktober, de droogste maand in de Serengeti. Dit is de beste tijd om veel grote katten en veel herbivoren en andere dieren te zien. Het gras biedt geen goede schuilplaatsen. Het grootste deel van de gnoes en zebra’s bevindt zich even in het Masai Mara Game Reserve. Maar dit gebied is te klein voor de grote hoeveelheid dieren, het gras kan niet voedzaam genoeg blijven. De gnoes moeten dus verder om weer vers, voedzaam gras te vinden. Ze gaan nu al naar het zuiden.

Vanaf half november komen de grote kuddes terug van Masai Mara Game Reserve naar Serengeti National Park. Ze verspreidden zich over het Loliondo Game Area ten oosten van de Serengeti, en over het oostelijke deel van het park, weer richting de zuidoostelijke vlakten.

December is de maand van de korte regens. De gnoes naderen de vlaktes in het zuidoosten, waar in februari de kalveren worden geboren. We kunnen ze nu vinden op de vlaktes in het westelijke deel van het Ngorongoro Conservation Area en rond de kopjes en de Naabi Hill-poort.

Tegen de tijd dat de grote kuddes deze reis hebben beëindigd, hebben ze 30.000 vierkante kilometer van het Serengeti-ecosysteem afgelegd en 600 km afgelegd.

Let op: Elk jaar kiezen de gnoes iets andere routes, afhankelijk van de regenval. De migratie kan tot 200 km verwijderd zijn van eerdere routes. Ondanks de goede weersvoorspellingen kunnen we de routes niet exact voorspellen, aangezien de gnoes de regen vanaf 50 kilometer “ruiken”. Gnoes nemen hun eigen beslissingen en houden The Great Migration een magisch mysterie.

Voor het volgen van de Grote Migratie verdelen we het jaar in 3 termen:

1. December- april: zuidelijk en oostelijk deel van de Serengeti, Ndutu, Gol-, Moru- en Simba-Kopjes.

Accommodatie: We adviseren om in Ndutu Area (Lodges en Tented Camps) te verblijven. Of blijf op camping Seronera en verken het grootste deel van Serengeti National Park en het Ndutu-gebied. U kunt ook op camping Simba aan de rand van de Ngorongoro-krater verblijven en dagtochten maken.

2. Mei, juni, juli: Seronera naar Western Corridor bij Grumetti River.

Accommodatie: Onze keuze van accommodatie is in de westelijke corridor (tentenkampen), of in het centrum (lodges of campings).

3. Augustus en september: Mara River gebied.

Accommodatie: Onze keuze aan lodges is rond Mara River (speciale kampen) of Lobo-gebied (lodge en openbare camping)